Panik atak son zamanlarda en popüler rahatsızlıklardan biri olmaya başladı.
Nedir bu panik atak? Kimlerde görülür? Tedavisi var mı?
Panik atak, genellikle beklenmedik bir zamanda ortaya çıkan panik nöbetleri şeklinde başlar. Nöbetin kişilerde etkisi: ’’Şu an kalp krizi geçiriyorum.’’, ’’Bu yaşadığım şey ne? Ölüyor muyum?’’, ’’Neden nefes alamıyorum.’’, ’’Acaba bir daha bu durumu yaşar mıyım?’’ zihninde dolaşan bu tarz sorular kişiyi korkulu beklentiye sürükler. Bununla birlikte kişinin zihinsel, duygusal, sosyal yaşamı sekteye uğrar. Panik nöbetleri günde birkaç ya da yılda birkaç şeklinde kişiden kişiye değişim gösterir ve ani yaşam olayları ya da psikolojik veya fiziksel rahatsızlıklar eşliğinde ortaya çıkar. Yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyen yoğun korku ve kaygı şeklinde devam eder.
Panik Atak Belirtileri:
- Boğulma hissi ve nefes alamama
- Çarpıntı, kalp atışında hızlanma, göğüste basınç, karıncalanma
- Terleme, titreme, ürperme
- Beyin kanaması geçiriyormuş korkusu
- Baş dönmesi, bayılma hissi ve felç kalma korkusu
- Bulantı, karın ağrısı
- Nöbet esnasında kontrolü kaybetme endişesi
- Ölüm korkusu
PANİK ATAK NASIL BAŞLAR?
Bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Genellikle, travmatik bir deneyimin peşinden veya fiziksel-psikolojik rahatsızlıklarla karakterizedir. Panik atağı bir kez yaşayanlar bir daha yaşayacaklarına dair yoğun korku duyarlar. Panik atak her yaşta çıkabilir ve kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Panik atağın nedeni her ne olursa olsun psikoterapi şarttır. Psikiyatriye başvuran ve panik atak teşhisi konulmuş hastalara genellikle anti depresan verilerek panik nöbetleri kontrol altına alınmaya çalışılır. 2 seneye yakın ilaç kullanım süresi kişilerde birçok rahatsızlığı beraberinde getirebilir. Bu rahatsızlıklar; karaciğeri, böbrekleri, merkezi sinir sistemini ve birçok organı tehdit eder.
Aynı zamanda panik atak yaşayan kişiler kendilerini güvende hissetmez ve genelde asıl sorun güvende hissetme ihtiyacıdır. Bu güvende hissetme ihtiyacı ilaçlar ile değil psikoterapi ile desteklemek mümkündür. Araştırmalara göre bilişsel davranışçı psikoterapi, ilaç tedavisine göre daha etkili ve üstün bir psikoterapi yöntemidir.