Mükemmeliyetçi insanlar genellikle yaptıklarında başarılıdır ama bu başarı kendileri tarafından fark edilmez. Genellikle diğer kişiler tarafından fark edilir ve kendilerine söylenir fakat yine de başarısına inanmamayı tercih eder. Bir başkası sizin başarılı olduğunuzu söylese dahi siz zaten göstermeniz gereken performansın bu olduğuna inanırsınız.
Bu yapılanmaya sahip birçok insanın fiziksel şikayetleri de oldukça fazladır. Yüksek tansiyon, panik ataklar, kalp atışlarında düzensizlik, oburluk, sırt ağrısı, cilt sorunları, astım gibi birçok fiziksel rahatsızlık eşlik edebilir. Siz vücudunuzu zorladıkça vücudunuz reaksiyon verir. Sürekli çalışır halde olan kaslarınız bir süre sonra lütfen dur der ve vücudunuzu zorladıkça işlevsizleşir. Bu kişiler için hayatı sürekli çalışmaktan ibaret olduğu söylenebilir. Çalışmaya bir müddet ara verip hayattan keyif alma konusuna gelirsek eğer burada pek başarılı değillerdir. Oyunlardan zevk almazlar hatta bazen kabusa dönüşebilir. Örneğin, voleybol oynamak eğlenceli bir aktivite olacak iken rekabet duyguları işin içine girdiğinden dolayı keyif alamazlar. Ben birinci olmalıyım!
Mükemmeliyetçilik aslında kişilerde birçok olumsuz duygu, huzursuzlukta barındırıyor. Hep bir sonraki adımı düşünen bir siz varsınızdır. Çünkü ulaşmak istediğiniz bir standart var ve aslında sürekli ulaşmak istediğiniz bir standart var ve ona ulaşamayınca ya da o standardı tutturamadığınızda gergin ve sürekli mutsuz olursunuz. Burada kendinize ’’Neden bu kadar kendimi zorluyorum?’’ diye sorun ve bir mola verin. Çünkü siz yorgunluktan yavaşlamak yerine gittikçe artan sorumluluklarınızın altında ezilir ve ezileme hissinden kurtulmak için hızlanarak çalışmaya devam edersiniz. Bu insanı oldukça yorar.
Ne yapmam gerekli?
Bir işin ya hep ya hiç şeklinde olacağına inanmaktan vazgeçin. ’’Bu işi yaparsam ya tam yaparım ya da hiç başlamam.’’ Bu şekilde genel bir söylemleri vardır. Yapacağınız iş illa ki %100 olunca başarı getirmez. %98-99 da bir başarıdır %70 oranındaki başarı da bir başarıdır. Bunu kendinize sık sık hatırlatın.
Bu döngüden çıkmaya çalışıp eğer çıkamıyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım alın.