KAYGI

KAYGI

Kaygının kaynağı net olmamakla birlikte şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kişiler, yaşadıkları günlük sorunlar karşısında huzursuzluk ve stres yaşarlar. Kaygı durumunda bireyler bu duygular ile baş etmekte zorluk yaşamaktadırlar. Kaygı, kişilerin aşırı biçimde duyarlılık göstermesi, sürekli gergin olması ve çok çabuk umutsuzluğa kapılma hali ile ilişkilidir.

Kaygı gerçek duruma ilişkin yaşanılan bir duygu değil aksine gerçekte olmayan mantık dışı bir durum için kişilerin kaygı yaşadıkları görülür. Bu kaygının aşırı ve yoğun yaşanması halinde kişiler, günlük yaşamlarında bir takım sorunlarla karşılaşırlar. Örneğin; kaygılı birey uyumakta zorluk yaşar ve kabus görerek sık sık uyanabilir. Ayrıca, gün içerisinde bir takım kararlar vermek zorunda kaldığında bu durum için zorluk yaşayabilirler. Çünkü verdikleri kararların olumsuz sonuçlarına yoğunlaşırlar. Bundan dolayı bu kişiler çok zor karar verirler.

Kaygılı birey karamsar ve olaylara bakış açısı olumsuzluklarla yüklüdür. Başkaları için normal karşılanan bir olay bu bireyler için oldukça önemli ve dikkat edilmesi gerekilen bir olaydır. Yaşanılan bu olay onlar tehdit algısı yaratabilir. Hatta bu kişilerin yaşadıkları kaygı önemsenmez ve abartıyorsun gibi yorumlara maruz bırakılması öfkelenmelerine neden olmaktadır. Bu durumu kaygılı kişiler,  benim kaygımı önemsemiyor ve katılmıyor şeklinde yorumlar. Dolayısıyla reddedilmiş hissederek kızgınlık duyar.  Çünkü karşı tarafında kaygı duyması gerektiğine inanır ve bunu bekler.

Aynı zamanda kaygılı kişiler kendilerini çaresiz hissederler. Her an beklemediği olumsuz bir duruma karşı kaygılanır. Bu tip durumlarda bedensel tepkileri ise;  nefes almakta güçlük, aşırı terleme, kalpte çarpıntı, bayılma gibi belirtiler görülebilir.

Kaygılı kişiler, kaygı yaratan ortamlardan uzak kalmaya çalışır. Buna kaçınma davranışı diyebiliriz. Örneğin; sosyal ortamlarda yaşadığı gerginlik hissiden dolayı aslında o ortamda olmayı istemesine rağmen uzak kalmayı tercih edebilir. Bazen de içinde bulunduğu duygu durumun tam tersi şekilde davranabilir. Örneğin; bir kadından hoşlanmasına rağmen reddedileceğini düşünerek aksi şekilde davranarak onu kendinden uzaklaştırır. Böylece reddedilme olasılığını ortadan kaldırır.

Görüldüğü üzere aşırı biçimde hissedilen kaygının insan yaşamına pek çok olumsuz getirisi olmaktadır. Eğer, kaygı hali sizin günlük yaşamınızda gitmeniz gereken yolu, rotanızı engelliyorsa mutlaka uzman desteğine başvurmanız tavsiye edilir.

Yorum Gönder

Güvenlik Kodu 12 + 6 = ?